Home / Novosti / POTPUNI PREOKRET: Ovi đaci sutra možda neće morati u školu!

POTPUNI PREOKRET: Ovi đaci sutra možda neće morati u školu!

Osnovci i srednjoškolci se sutra posle produženog raspusta vraćaju u školu, a školske uprave u saradnji sa lokalnim samoupravama IPAK MOGU da donesu i drugačiju odluku zbog vremenskih uslova i epidemije gripa, a ovo praktično znači da đaci iz tih opština neće ići u školu, ako lokalna samouprava tako odluči.

Kako je Tanjugu rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, škole koje produže raspust imaju obavezu da ministarstvu prosvete dostave plan nadoknade časova.

– Škola se nastavlja sutra, s tim što postoji mogućnost da se određene škole i lokalne samouprave konsultuju i vide da li postoje uslovi za nastavak, bilo da je reč o vremenskim uslovima ili gripu. Nikom nismo rekli da treba da se vrati pod nemogućim uslovima – rekao je on.

Šarčević je dodao da je ministarstvo sagledalo sve okolnosti šta činiti sa nastavkom školske godine, budući da su informacije u gradovima različite, tako da je negde zabeležen veći, a negde manji broj obolelih od gripa.

– Ono što je važno je da se ubuduće vodi računa kada deca dođu posle prekida, da ih ne ”startuju” svi odjednom, da ne daju kontrolne, da se ne ponašaju kao da ništa nije bilo. Toga imamo u praksi – objasnio je ministar.

Deca su u školske klupe trebalo da se vrate u ponedeljak 9. januara, ali je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se zbog epidemije gripa raspust produži za dva dana.

U Srbiji je trenutno zbog sibirske zime na snazi vanredna situacija u deset opština, a prema najavama iz RHMZ od četvrtka se očekuje toplije vreme.

Dakle, đaci iz mesta u kojima nije vanredna situacija kreću u škole, a oni koji su u zavejanim područjima – mogu i da ne idu ako lokalna samouprava tako odluči. Za sada su to Tutin i Sjenica, gde će đacima biti produžen raspust do ponedeljka 16. januara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

error: